Ny app gjør det enkelt å be om dine persondata

Last edited: 25.05.2018 12:40:00 | Published: 25.05.2018 12:30

Image of the winners of the competition

– Nesten ingen av oss vet hvilke digitale spor vi legger igjen og hvilke data bedrifter har lagret om oss. Nå gjør vi det enkelt for alle å hente ut opplysningene og bruke dem selv – eller kreve dem slettet, sier Axel Borge, leder for Sesam i konsulentselskapet Bouvet.

Det nye GDPR-regelverket gir alle rett til å se hvilke data virksomheter har lagret om dem, og få kontroll over dataene ved å få dem overført. Den nye, norske appen Sesam Key gjør det enkelt for forbrukere å be internasjonale bedrifter om sine egne data.

– Dette har vi ventet på, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge. Han påpeker at det er svært mange selskaper som lagrer data om oss, og at det er mye arbeid å kontakte alle manuelt.

Verdifulle persondata

Det nye regelverket gir mer makt til forbrukere gjennom retten til å eie egne data. Sesam Key gjør det enkelt å be om disse dataene ved å sende forespørsel til alle selskaper brukeren har hatt kontakt med per e-post. Når dataene kommer fra selskapene, slik loven krever, tilbyr Sesam brukeren å lagre dataene trygt og privat for senere bruk.

– Ved å ta vare på egne data kan du bruke dem senere. Eksempelvis kan data fra en trenings-app være verdifulle neste gang man skal kjøpe nye joggesko, eller data fra bilen kan være nyttige når man skal kjøpe forsikring. Du kan også be om at dataene blir slettet fra virksomheten, forklarer Axel Borge.

Enkelt å benytte forbrukerrettigheten

Sesam Key gjør jobben med å indentifisere og kontakte virksomheter, og fritar forbrukeren fra å selv lete opp og potensielt sende hundretalls forespørsler om innsyn

– Vi har ikke laget denne tjenesten for å tjene penger, men fordi vi synes det er riktig at folk får tilgang til sine egne data. Vi vil gjøre det enkelt for alle å benytte seg av de nye forbrukerrettighetene, sier Duy Dinh-Steffensen, forretningsutvikler i Sesam. Sesam Key er gratis, og er lansert i åpen beta for både iPhone og Android-telefoner.

Fakta om Sesam

  • Sesam er en divisjon i det norske, børsnoterte konsulentselskapet Bouvet og leverer tjenester som gjør det enkelt for virksomheter å samle og eie alle sine data, og gjennom økt innsikt skape bedre tjenester.
  • Appen Sesam Key gjør det enkelt for forbrukere å be om innsyn i eller sletting av personlige data, slik at forbruker kan ta kontroll over egne data. Appen er gratis og tilgjengelig for Android og iOS.
  • Sesam tilbyr også en GDPR-portal for virksomheter som gjør det enkelt å gi alle kontakter verifisert og sikkert innsyn i opplysningene virksomheten har lagret om dem, for både å følge loven og gi god service. Sesam vant i 2018 sølv i Datatilsynets konkurranse "innebygd personvern i praksis" for løsningen.
  • Sesams Axel Borge og Duy Dinh-Steffensen er med i Dataforeningens nystartede fagnettverk MinData, den norske delen av internasjonale MyData.org, som har som mål å endre at de store selskapene alene skal skape verdier på dine data.

Slik virker Sesam Key-appen

  1. Last ned Sesam Key gratis fra iOS eller Android for free.
  2. Velg om du vil be om innsyn (Knowledge), nedlasting (Benefits) eller sletting (Control) av dine data
  3. Logg inn med en Microsoft eller Google-konto for tilgang til innboksen
  4. Sesam Key går gjennom innboksen og gir deg en liste over selskaper du har hatt kontakt med
  5. Kryss av for de selskapene du vil kontakte for innsyn, nedlasting eller sletting
  6. Appen sender henvendelser til valgte virksomheter gjennom din epost og gir deg løpende status på henvendelsene

Kontaktinformasjon

Axel Borge, axel.borge@sesam.io, +47 905 92 955‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

Duy Dinh-Steffensen, duy.dinh-steffensen@sesam.io, ‭+47 994 45 747‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬